C A R N A V A L в С о ф и я 2 3 . 1 1 . 2 0 1 2

23.11.2012г.

ДСТ „Алеко Константинов“

камерна зала „Методи Андонов“

„Карнавал“

трилър от Жорди Галсеран

превод – Нева Мичева

постановка и музикална картина – Петър Денчев

сценография и костюми – Теодора Лазарова

видео монтаж – Деян Мендев

участват:

Елена Азалова – Мария Гаралда

Павлин Танев – Пере Пуч

Мария Пенчева – Лаура

Христофор Недков, Делян Илиев – Рибо

Тихомира Темелкова – Ана

със специалното участие на Галя Александрова

  

Отзив за спектакъла от Кремена Димитрова

Най-страшното е, когато не знаеш кой е врагът ти. Той буквално ти диша във врата, поставя ти ултиматуми, манипулира те и колкото си по-силен, толкова повече безпомощен си в лапите на анонимното зло. В лапите на виртуалния терор всички сме без спасителен ход.

Тази червена лампичка ще ви светне веднага щом попаднете на спектакъла на Старозагорския театър „Карнавал“, по пиесата на нашумелия каталунски драматург и сценарист Жорди Галсеран (познат ни от брилянтните преводи на Нева Мичева и поставените вече пиеси „Канкун“ и „Методът Грьонхолм“).

Впечатляващата и филигранна работа с текста и актьорите съм сигурна, че ще изстреля младия режисьор Петър Денчев директно в списъка с имена за следващите награди ИКАР и АСКЕЕР. Наскоро спектакълът гостува в София и заслужено обра адмирациите на публиката.

Прочетете още – тук.

ЗА ПРЕДСТАВЛЕНИЕТО:

Отвлечено дете, самотна майка, полицейски инспектор, решен на всяка цена да намери злата вещица, убийство онлайн… Какво се случва, когато полицията е поставена пред ултиматум, който не може да изпълни? Какво се случва, когато в напрегнатото разследване няма следи, а само подозрения? Предположения, които водят в задънена улица. „Карнавал“ е бодлива приказка за страховете на свободните общества. История, която благодарение на технологията и медиите конструира ритуалът на новия ден. Един жест, който с лекота хвърля в бездната на злото. Този път жертвеният агнец е невинното дете, а заложниците всички ние. Някъде между неочакваната смърт, майчиния инстинкт и свободата се ражда големият въпрос: до колко сме господари на себе си в безмилостната игра? До колко е възможно да оцелеем, когато принципа на изначалната свобода дава безмилостно оръжие в ръцете на всички? С неочаквани обрати и непрестанни огледални игри на съзнанието –  „Карнавал“ не дава отговори на въпросите. Кой е виновен за всичко това? Един човешки живот заложен за 30 минути. Злата вещица трябва да откриете сами.

  

„В нашето общество нещата са по-сложни, отколкото сред бръмбарите или зайците… Мисля, че текстовете ми говорят главно за това: как на нас, хората, ни харесва да подчиняваме други хора, за да демонстрираме собствените си сили…“

Жорди Галсеран

    

ЗА АВТОРА:

Жорди Галсеран е каталонски драматург, сценарист и преводач. Придобива световна известност с пиесата „Методът Грьонхолм“. Той е сред най-поставяните в момента каталонски дратамурзи по света. Пиесата „Карнавал“ е написана през 2005 г. и съчетава в себе си едновременно жанровата рамка на филмовия трилър, така и структурата на класическата драма. На български език са преведени (от Нева Мичева) „Верига от думи“, „Дакота“, „Методът Грьонхолм“ и „Канкун“.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: