Любовта се преоблича | Животът спира

Този текст е плод на провокацията от страна Вила Вилекула .

И ме накара да се замисля колко дълго време въобще не съм писал в този блог текст, който да е по-различен от съобщение за ново събитие, интервю или нещо подобно. И понеже трябваше да пиша за четене, аз всъщност започнах да пиша за писането. Интуитивно започнах да мисля за четенето като за писане. Ето това е моето искрено учудване: писането е преоблечено четене / четенето е преоблечено писане. Винаги съм вярвал във функцията на изкуството да спира живота, да пренарежда йерархиите, да ги разрушава и преформулира. В този смисъл изкуството на разказване на истории не по-малко има тази важна задача. Четенето им още по-малко. Не познавам по-добър начин от това да се справиш със собствените си страхове и демони от това да ги преекспонираш в собствената си глава благодарение на четенето на истории. Защото именно благодарение на това преобличане, имаш възможността да ги допишеш в своето собствено съзнание.

Преди няколко дни на премиерата на „Тихото слънце“ говорих именно за това: как четенето на една история трябва да изправя всички нас пред собствените ни страхове и демони. Четенето трябва да използва знанието за живота: ново и старо като го актуализира, за да може да бъде употребявано. В противен случай описването и разказването са напълно безсмислени. Четенето е много подобно на слушането: трябва да умееш да чуеш, за да видиш. И така: ето това е моят глас, който чувате сега. За да го чуете в главите си трябва да го прочетете в тези редове и да си го представите. В противен случай не вършите никаква работа, дори да четете този текст.

Днес любовта към четенето е преоблечена в много различни дрехи. Не всички достатъчно чисти или пък нови. Но това съвсем не е от значение. Важното е, че ако животът спира, докато вие четете –  тогава със сигурност живеете повече от другите.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: