„Истории в минало време“

„Истории в минало време“ е новата ми книга.

Тя събира разкази, които са писани през последните 5-6 години и голяма част от тяхса публикувани в Капитал Лайт, Алтера и др. Има и няколко непубликувани. Редактор е Борис Минков. Издателството е „Жанет 45“.

http://books.janet45.com/comingBooks/489 

Идеята за събирането им е свързана с това, че установих определен болезнен кръг на проблеми, които изследват тези разкази – за липсващата част от аза, заради която личността се разпада. Голяма част от тези разкази са болезнено носталгични заради нещо липсващо от миналото, което автоматично се превръща в  нещо важно и липсващо от настоящето – крак, родител, памет, любов. Така се роди и заглавието „Истории в минало време“ – като миналото тук просто е маркер на нещо липсващо, несъществуващо, не и конкретно историческо време, въпреки че голяма част от разказите са вгледани в миналото.

Ето какво казва Борис Минков за книгата: „ …Непреднамерена елегантност и стаяваща се между епизодите поетичност. Разкази за страха, за самотата, извън която човекът изглежда няма съществуване. Тези разкази поставят най-трудния въпрос: от какво е съставен аз-ът?
…Спомени и телесна сетивност, детски преживявания и театър на половете. Едно силно усещане за накърненост трайно се наслагва: кракът го няма, родителят го няма, нещо ценно от миналото го няма…
Човекът в тези разкази е разпилян в поредица от бълнувания и травми.”
Публикувам корицата.

Премиерите на книгата за сега са на 31 май в Пловдив, в културен център „Тракарт“ (от 17:30ч.) и на 14 юни в София, в Галерия „Снежана“. От 18 часа. Следващата седмица ще потвърдя датите. Или пък ще ги променя, ако се наложат промени.

От 28 юни до 3 юли ще представя част от текстовете на фестивала „Кикинда“ в Сърбия. Това е един от най-големите източноевропейски литературни фестивали.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: