„Жената от миналото“ гостува на Младежки театър „Н.Бинев“ София

Моето представление „Жената от миналото“, което имаше премиера на 26.01 в ДКТ „К.Величков“ Пазарджик ще гостува на софийска сцена в Младежки театър „Николай Бинев“ София на 31.03 от 19ч. на камерна сцена.

„ЖЕНАТА ОТ МИНАЛОТО“
по РОЛАНД ШИМЕЛПФЕНИГ
превод – ВЛАДКО МУРДАРОВ
постановка – ПЕТЪР ДЕНЧЕВ
музикална картина – ПЕТЪР ДЕНЧЕВ
сценография и костюми – МАРИЕЛА МАЛОВА

ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА И ИЗПЪЛНИТЕЛИ

РОМИ ФОГТЛЕНДЕР: ИВА ОГНЯНОВА
ФРАНК: ТОДОР КАЙКОВ
КЛАУДИЯ: ДИАНА ДОСЕВА
АНДИ: ИВО АРЪКОВ (студент от НАТФИЗ)
ТИНА: САВИНА БЪРЗЕВА (студентка от НАТФИЗ)

ЗА АВТОРА
Немският драматург Роланд Шимелпфениг е един от най-плодовитите и добре приети млади театрални автори в Европа. За своите 44 години, той е написал 16 пиеси, които са преведени на 20 езика. Към по-значителните от тях принадлежат “Риба за риба”, “Арабската нощ”, “Амброзия”, “Алиса в страната на чудесата”, “Златният дракон”. Роден през 1967 година в Гьотинген, Шимелпфениг първо учи режисура в Мюнхен. След това е назначен за помощник режисьор в Камершпиле, Мюнхен. Впоследствие става драматург на театъра. От 1996 година насам работи като автор на свободна практика. В течение на цялата 1998 година се занимава с преводи на автори от английски на немски език. Най-големият му успех досега е пиесата „Арабската нощ”, поставена за първи път през 2001 година в Щутгарт. Пиесата „Жената от миналото” е от най-новите му произведения, написана е през 2003 г.

“Пиесите за драматичен театър отразяват тяхното време, отразяват преди всичко човека и неговите желания, копнежи, напъни, грешки, страхове, неговите недостатъци, неговата жестокост – и всичко това само по себе си е твърде сложно и взаимно обвързано.”
РОЛАНД ШИМЕЛПФЕНИГ

ЗА РЕЖИСЬОРА
Петър Денчев е завършил режисура за драматичен театър в НАТФИЗ “К.Сарафов” през 2010 г, където е работил по текстове на Гогол, Ведекинд, Жьоне, В. Хауф. Автор е на романа „Тъй, както мъж целува жена, която обича” (награда за Нов български роман „Развитие” 2007) и на много къси разкази в периодичния печат. Дипломира се със „Слугините” от Жан Жьоне. Текстът на Роланд Шимелпфениг „Жената от миналото” е пресечна точка на много от темите, както в досегашния му театрален опит, така и от литературните му проекти. Постановката в Драматичния театър “Константин Величков” е режисьорският му дебют на професионална сцена.

ОБЕЩАНИЯ В МИНАЛО ВРЕМЕ
Едва ли съществува по-силна мотивация за последователността на човешките действия от паметта и нескончаемото желание за ревизия на настоящето. „Жената от миналото” трябва да бъде представление за неосъществените копнежи, за обещанията в минало време, защото обещанията в момента на собственото им изричане се превръщат в „минало”. Дълбоко ме тревожи темата за вниманието и значението, което се отдава на миналото в днешния ден. Забравянето, че „миналото” не е просто сбор от случки, а това което сме в момента. Възприемането на времето като тотална величана всъщност е противопоказно за човека – той живее с мисълта за тази устойчивост. „Жената от миналото” разглежда времето като поток, в който обещанията не се изчерпват с изоставянето им в миналото. Времето тук е, както морална, така и метафизична категория. Подводните камъни – обещанията могат да преобърнат и най-стабилният кораб. Така, че внимавайте какво и на кого обещавате.
РЕЖИСЬОРЪТ


Билети можете да закупите от : http://bgbileti.com/main.php?module=events&object=event&action=view&evnt_id=189

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: