Награди на издателство "Аргус" 2006

Първа награда за български разказ от конкурса „Аргус – фантастика през 100 очи“ за тази година печелят Кирил Добрев и Валентин Иванов за разказа им „Денят, в който вярата се завърна“; втора награда получава Николай Теллалов за „Истината за златната ябълка“ и трета награда – Красимира Стоева за „Отвъд портата“. И трите разказ, заедно с още десетина други са публикувани в антологията „Знойни хоризонти“. Наградата за най-добър роман отиде при Петър Марчев за много точно озаглавения „Идеален роман“. Второ и трето място в категорията са съответно за Син Николов и Камен Делибеев.
Намирам инициативата за издаване на българска фантастика за много подходяща в настоящите условия на българската литература, но съжалявам, че научих за включването си в този сборник не от самото издателство и съставителите на сборника, а съвсем случайно, ровейки се из сайта на книжарница „Хеликон“. Въпреки, че съм участвал в конкурса „Фантастика през 100 очи“ като автор смятам, че е нужно да бъда уведомен предварително чрез писмо или телефонен разговор за намеренията, които съставителите имат предвид за моя текст. Ще си позволя да отида още по-далеч, смятам, че е нужно да бъде изискано моето съгласие да бъде публикуван този текст в подобна антология и да бъде вписано моето име. За съжаление подобни постъпки за търсене на моето съгласие или най-малкото осведомяване за намеренията да бъде публикуван този разказ не бяха направени.
Много неприятно е да разбереш, че си включен в събитие, особено художествен факт, като антология без да си предварително уведомен. Надявам се моето недоволство да не бъде възприето като недоволство спрямо инициативата на конкурса и желанието да бъде издавана българска фантастика, напротив, но се надявам да бъде сменена политиката спрямо авторите, които не са спечелили конкурса, но все пак са включени или има намерение да бъдат включени в подобни сборници.
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: