Hedda Gabler:The Measure Of Our Days„There are actually moments when the whole history of the World appears to me like one great shipwreck…“ Henrick Ibsen
Хеда Габлер е пиеса на Ибсен. Безспорно е така, а нейната премиера на театралната група Volcano (www.volcano.ca) в театър Buddies in Bad Times (buddiesinbadtimestheatre.com) ме зарадва със стилистика, която вече познавам от работата на Явор Гърдев и някои немски режисьори, чиято работа съм могъл да видя инцидентно по фестивали.
Самият театър Buddies in Bad Times (buddiesinbadtimestheatre.com) се намира в самия център (downtown) на Торонто на 12, Alexandar Street. Сградата не е била строена за театър, а по-скоро някога е била склад. Честно казано ми напомня фабрика, но си мисля, че е невъзможно да е била фабрика, защото се намира в самия център.
Hedda Gabler в постановка на Ross Manson е моето първо докосване с англосаксонския театър – като спектакъл, а и като публика. Решението Хеда да се играе от чернокожа не ме изненада – първо заради цялата мултикултурна истерия, от която се тресе Канада, а и може би желанието на Ross Manson да използва сериозния драматичен потенциал на Yanna Macintosh като накара публиката да се абстрахира от цвета на кожата й (нещо, което е лесно) и отново да заяви своята канадска толерантност.
Спектакълът продължи около два часа с антракт от петнадесет минути, в който успях да разгледам снимките от предишни спектакли и ателиета, които са правени от самият театър Buddies in Bad Times Theatre. Всъщност Volcano представлява театрално сдружение на Ross Manson – Artistic Director, Camilla Holland – General Menager, Lara Azzopardi – Associate Artistic Director, основано през 1994 година с идеята да бъде поле за театрални експерименти. В този случай Volcano използва сцената и техническия екип на Buddies in Bad Times Theatre, а актьорите са избрани с кастинг.
Текстът на Hedda Gabler е преработен за този спектакъл от драматурга Judith Thompson.
Разлятата кръв при самоубийството на Хеда ми дойде малко в повече, но като цяло спектакъла не стига до грозна театрална крайност, беше поставен в ясни релси, докъде може да се стигне при емоционалната крайност.
Самият театър Buddies in Bad Times Theatre е институция, чиято основна цел е да защитава правото на арстистична изява на хората от сексуалните малцинства. Освен театрални спектакли, на сцената и другите пространства, с които разполага театърът се организират музикални партита, прожекции на филми, но все пак като основна дейност е посочена театралната продукция.
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: